Als therapeut/arts word je soms overspoeld met behandelopties voor je cliënten, terwijl jij onder aan de streep maar één ding wilt… je cliënten helpen! In dit blog leggen we uit hoe je humus- en fulvinezuur kunt inzetten in combinatie met alle bewezen wetenschappelijke- en praktijk onderzoeken. Maar laten we beginnen met uit te leggen wat humussubstanties zijn:

Humus- en fulvinezuur wat is belangrijk?

Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de verzamelnaam humussubstanties gebruikt. Humus is een natuurlijke stof en komt voor in zowel de bodem (modder/turf, bruine kool, sedimenten) als in het water.

Humussubstanties kunnen verdeeld worden in drie verschillende componenten, gebaseerd op hun oplosbaarheid;

Humus(zuur): het component van humus dat niet oplosbaar is in water met een zeer lage pH waarde, maar wordt oplosbaar als de pH stijgt. Door een uniek proces hebben wij de humuszuur wel oplosbaar weten te maken.

Fulvinezuur: het component van humus dat oplosbaar is bij elke pH waarde.

Health Solution (onderdeel van BioAg Europe) is aangesloten bij de International Humic Substance Society (IHSS) en ondersteund hun aanbevolen testmethoden. Dit wil zeggen dat onze humus(zuur) en fulvinezuur volgens de testmethoden van de IHSS worden gemeten.

Humuszuur

Humus(zuur) is een organische stof in de bodem en is belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid en de plant. Sterke organische verbindingen worden door micro-organismen afgebroken en omgezet tot humus, dit noemen wij humificatie. Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de naam humussubstanties gebruikt.

Belangrijke kenmerken van humus(zuur) zijn:
– Een hoog moleculair gewicht
– De kleur is donkerbruin tot zwart

Een vuistregel over de kwaliteit van humus(zuur) is: hoe ouder hoe beter.

 

Fulvinezuur

Fulvinezuur is één van de kleinste moleculen van de natuur en is de natuurlijke transporteur voor ieder levend wezen (mens, dier & plant). Zuivere fulvinezuur is ongebonden, dat wil zeggen dat het geen mineralen, metalen, vitaminen en spoorelementen aan zich gebonden heeft. Door de ongebonden staat van het molecuul, is fulvinezuur een uitstekende transporteur.

Verschil in fulvinezuur producten op de markt

Er zijn verschillende producten te koop onder de naam fulvinezuur, alleen zijn deze allemaal verschillend. Dit komt door de verschillende productieprocessen:

Fermentatieproces

Langzaam proces, duur 3 á 4 maanden;

hierdoor is de fulvinezuur ontbonden van zijn elementen en is deze goudgelige van kleur en volledig smaakloos. Hierbij worden geen chemicaliën toegevoegd en er wordt geen verhitting gebruikt. Ons unieke fermentatieproces is dus vrij van eventuele verontreiniging die in de humuslaag aanwezig zou zijn.

Persen

Snel proces;

hierdoor blijven er vele elementen gebonden aan de fulvinezuur zoals zware metalen. Men noemt het product fulvinezuur, maar vaak is het opgeloste humus. Dit kunt u herkennen aan de bruine kleur en de smaak die hier aan vast zit.

Synthetisch proces

Kunstmatig proces;

hierdoor is het een onnatuurlijke fulvinezuur.
Vaak wordt er bij dit proces zoetstoffen toegevoegd om deze smaak te verbeteren. En je kan jezelf afvragen waarom er zoetstoffen toegevoegd moeten worden? Want volgens de literatuur hoort fulvinezuur een goudgele kleur te hebben en ook volledig smaak- en geurloos hoort te zijn.

Hoe Health Solution jou kan ondersteunen in het bepalen van jouw behandelplan

Wij hebben voor therapeuten/artsen dé informatiegids over humus- en fulvinezuur. Toen wij zo’n 10 jaar geleden met humus- en fulvinezuur in aanraking kwamen, waren deze stoffen nog een grote onbekende voor veel mensen. Ook wij begonnen aan een ontdekkingstocht en na jaren (literatuur)onderzoek kunnen we wel zeggen: ‘hoe meer we weten hoe meer we beseffen dat we nog maar weinig weten ;-)’. Maar dát wat we weten delen we graag met deze informatiegids. In dé informatiegids over humus- en fulvinezuur kun je per thema de toepassingen en waardevolle informatie teruglezen. Veel van onze onderzoeken en geverifieerde wetenschappelijke literatuurstudies staan erin en dit bespaart je vele uren aan zoeken op het internet en in wetenschappelijk magazines. Kortom, een waardevolle bron van informatie voor jezelf en jouw praktijk!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

1 Reactie