Positieve effecten van humus- en fulvinezuur op de huid

 • null
  verzacht en verkoelt
 • null
  goed voor de bloedcirculatie
 • null
  herstel de celbalans
 • null
  ter verzorging van gevoelige spieren
 • null
  zuivert de huid
 • null
  vermindert ‘vurigheid’
Effect van fulvinezuur op de huid

Het nemen van therapeutische baden, wordt al sinds de Oudheid toegepast om zowel lichamelijk als geestelijk welzijn te vergroten. Tegenwoordig worden modder-, mineraal- en turfbaden en allerlei natuurlijke pakkingen en maskertjes aangeboden in kuuroorden en wellnesscentra over de hele wereld.

 

De werkzame stoffen in modder blijken te bestaan uit humussubstanties waardoor er grote positieve effecten zijn voor het gebruik van humus- en fulvinezuur in de dermatologie en cosmetica.

Fulvinezuur beschermt tegen veroudering van de huid

Blootstelling van de huid aan zonlicht (UV-straling) kan er voor zorgen dat de huid beschadigt, doordat er oxidatieve stress in de huid ontstaat. Dit is een toestand waarbij er meer reactive oxygen species (ROS) gevormd worden dan normaal. Deze stoffen zijn schadelijk doordat ze moleculen zoals eiwitten, vetten en DNA in de cel kunnen beschadigen. Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen, doordat ze deze vrije radicalen kunnen neutraliseren waardoor ze niet meer schadelijk zijn. Bij een langdurige blootstelling aan UV kan het antioxidanten systeem in de huid uitgeput raken, waardoor de vrije radicalen een ontstekingsreactie in de huid kunnen veroorzaken wat gekenmerkt wordt als erythema (rode huid). Chronische oxidatieve stress kan leiden tot veroudering van de huid of in erge gevallen zelf huidkanker. Verzorgingsproducten die antioxidanten bevatten zouden de oxidatieve stress in de huid kunnen verminderen (Ou-Yang, 2013).

 

Humuszuren, en in het bijzonder de fracties van humuszuren die alkalische oplosbaar zijn, hebben UV-absorberende eigenschappen (Cataldo, 1998). Ze kunnen humane cellen effectief beschermen tegen UV-geïnduceerde schade (Gábor and Gyula, 2013, Hübner, 2004, Klöcking, 2010, Klöcking, et al., 2004, Kühn, 2005).

 

Ook uit de Chinese literatuur blijkt dat humuszuur een positief effect heeft op brandwonden, veroorzaakt door heet water of vuur. De resultaten lieten zien dat de wondheling sneller verliep en dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

BioAg Europe heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij er getest is of fulvinezuur een positief effect heeft op de huid die blootgesteld wordt aan UV-straling. Daarbij werd de linker- en de rechterhand van de deelnemers gebruikt, waarbij op de ene hand een gel met fulvinezuur werd aangebracht en op de andere hand diezelfde gel zonder fulvinezuur. Vervolgens werd de oxidatieve stress in de huid gemeten na blootstelling aan UV. Het onderzoek toonde aan dat de gel met fulvinezuur een beschermende werking heeft op de huid blootgesteld aan UV, er was minder oxidatieve stress meetbaar in deze hand dan in de hand met de controlegel. Een verklaring voor dit resultaat zou kunnen zijn dat fulvinezuur een antioxidant is (Aeschbacher, et al., 2012) en hiermee ROS kan neutraliseren. Hierdoor is er minder oxidatieve stress in de huid en zal de huid sneller herstellen.