Welke bodemsoort heeft jouw tuin?

Het is belangrijk om een gezonde bodem te creëren. Het beste kun je de bodem zoveel mogelijk met rust laten en natuurlijke voedingsstoffen toevoegen, zoals humus(zuur) en compost, om zo weer een gezond bodemleven te krijgen. Het is verstandig om dit, indien nodig, regelmatig te herhalen. Zo zorg je voor een optimale, gezonde bodem.

Bodemsoorten zijn te verdelen in verschillende types. Om jouw (moes)tuinbodem te verbeteren, kun je het volgende toevoegen:

null

Lichte zandgrond

Te weinig vocht en voeding

Ter verbetering voegt u Cytoplus en compost toe.

null

Zware kleigrond

Te weinig lucht en te veel vocht

Ter verbetering voegt u Ful-Humix en grof zand toe.

null

Zure veengrond

Te zuur en te weinig structuur

Ter verbetering voegt u TM-7 en kalk toe.

null

Gewone tuingrond

Te weinig voeding

Ter verbetering voegt u Cytoplus toe.

Wat doet humus(zuur) voor jouw bodem

Een vruchtbare bodem bestaat uit een gezond bodemleven en humus(zuur). Humus(zuur) toevoegen aan jouw (moes)tuin heeft de volgende voordelen:

  • null
    Een betere bodemstructuur
  • null
    Water wordt 4 tot 6 keer beter vastgehouden
  • null
    De plant kan beter over voedingsstoffen en water beschikken

Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat het water makkelijk weg kan lopen en door toevoeging van humus(zuur) zorg je ervoor dat het water wordt vast gehouden. Zo zorg je voor een goede regulering van de waterhuishouding van de bodem.

De oorsprong van humus(zuur)

Humus (organische stof) bevindt zich in de bovenste laag van de bodem en is erg vruchtbaar. Omdat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de verzamelnaam humussubstanties gebruikt. Het is een proces dat zeer langzaam gaat, veel langzamer dan bijvoorbeeld de afbraak van plantenresten (in mindere mate van dierlijke oorsprong) waarbij compost wordt gevormd. Het duurt minimaal 6-12 maanden om een humus-achtige substantie als compost te maken, maar in de natuur duurt de vorming van een humuslaag veel langer. Het ontstaan en de locatie van een humuslaag is belangrijk voor de kwaliteit. De humuslaag die wij gebruiken voor onze producten is meer dan 40 miljoen jaren oud en is ontstaan in een zoetwaterbron, wat van nature veel zuiverder is dan een zoutwaterbron.

Plant geworteld in de bodem
Wat doet fulvinezuur voor planten

Heb je humus(zuur) toegevoegd aan de bodem dan is er nog een organische stof die niet vergeten mag worden: fulvinezuur. Fulvinezuur zorgt voor het transport van de voedingsstoffen van de bodem naar de planten en voert zware metalen af. Een gezonde bodem is de basis voor alles wat je verder in de (moes)tuin doet, op een gezonde bodem kun je bouwen!

Deze producten optimaliseren de bodem en planten