Humus, een verzameling van organische stoffen

Humus is de bovenste laag van de bodem en is erg vruchtbaar. Het lijkt op compost, maar is verder verteerd. Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is, wordt ook wel de verzamelnaam humussubstanties gebruikt. Het effect van humus op de bodem, grassen, planten en gewassen is al langer bekend, maar humus heeft ook positieve effecten op de gezondheid van mensen en dieren.

In veel van onze producten zit humus. Dit betekent dat de producten over zowel fulvinezuur als humuszuur beschikken.

Op deze pagina kunt u voor de volgende onderwerpen terecht. 

  1. Hoe wordt humus gevormt
  2. De drie componenten van humus
  3. Variatie in de kwaliteit van humus
  4. De positieve effecten van humus voor mensen
  5. De positieve effecten van humus voor (huis)dieren
  6. De positieve effecten voor grassen, planten en gewassen
  7. Humus kopen   

Hoe wordt humus gevormt

Humus komt in de natuur zowel voor in de bodem (modder/turf, bruine kool en sedimenten), als in het water. De vorming van humussubstanties gebeurd door de biodegradatie van dood organisch materiaal (planten en dierenresten). Dit proces wordt humificatie genoemd. Het is een proces dat zeer langzaam gaat, veel langzamer dan bijvoorbeeld de afbraak van planten en dierenresten waarbij compost wordt gevormd. Het duurt minimaal 6-12 maanden om een humusachtige substantie als compost te maken, maar in de natuur duurt de vorming van een humuslaag veel langer. Een humuslaag kan wel 40 miljoen jaar oud zijn.

Een vuistregel over de kwaliteit van humus is: hoe ouder hoe beter.

Humussubstanties worden gekenmerkt door een hoog moleculair gewicht en de kleur kan uiteenlopen van geel tot zwart. Er is veel variatie in de kwaliteit van humussubstanties.

Humussubstanties zijn de meest voorkomende organische macromoleculen in de natuur en hebben een hoog koolstofgehalte. Humus is een belangrijk onderdeel in de bodem, omdat het effect heeft op zowel de fysische als de chemische eigenschappen van de bodem en de vruchtbaarheid van de grond verbetert.

De drie componenten van humus

Humussubstanties kunnen verdeeld worden in drie verschillende componenten, gebaseerd op hun oplosbaarheid;

  • Humuszuur: het component van humus dat niet oplosbaar is in water met een zeer lage pH waarde, maar wordt oplosbaar als de pH stijgt.
  • Fulvinezuur: het component van humus dat oplosbaar is bij elke pH waarde.
  • Humin: het component van humus dat onoplosbaar is in water bij elke pH waarde.

De precieze structuur en eigenschappen van humus is erg afhankelijk van de bron waaruit het geïsoleerd is en de methode die hierbij gebruikt wordt. De kwaliteit van humus kan daardoor sterk verschillen per leverancier. Lees hier meer over de humus die Health Solution gebruikt.

Variatie in de kwaliteit van humus 

Niet alle humus (producten) hebben dezelfde kwaliteit. In het onderstaande tabel kunt u humussubstanties beoordelen aan de hand van de kleur.

Kwaliteit humus substanties humuszuur fulvinezuur

 Figuur 1 Beoordelingsmodel humussubstanties

De positieve effecten van humus voor mensen


Humus en de positieve effecten voor de huid

Het nemen van therapeutische baden, wordt al sinds de Oudheid toegepast om zowel lichamelijk als het geestelijk welzijn te vergroten. Vandaag de dag worden modder-, mineraal- en turfbaden en allerlei natuurlijke pakkingen en maskertjes aangeboden in kuuroorden en Health and Wellness Centers over de hele wereld. Het gebruik van modderbaden voor een helende werking heeft daarnaast een lange geschiedenis in de reumatologie. De werkzame stoffen in deze modderbaden zijn humussubstanties.

Door de lange geschiedenis op verschillende vlakken is de interesse van humus in de dermatologie en cosmetica ontstaan. Verschillende onderzoeken tonen aan dat humussubstanties aangebracht op de huid door de huid gaan waardoor ze een farmacologisch effect hebben. Doordat deze stoffen een ontstekingsremmende werking kunnen hebben, zijn ze effectief in de behandeling van ontstekings-ziekten van de huid. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Bioag Europe dat humussubstanties een beschermende werking kunnen hebben tegen Uv-straling.

Lees hier meer over de positieve effecten van humus en de huid (link volgt nog!)Humus en de positieve effecten voor de darmflora en het lichaam

Vanuit de literatuur zien we in verschillende studies de positieve werking van humus in de darm en het lichaam. Verschillende onderzoeken laten duidelijk een verbetering van darmvillus en crypte zien. Als de darm niet goed zijn werking kan doen heeft dit invloed op onze gezondheid. Humus laat een positieve invloed zien op de werking van de darm.

Lees meer over de positieve effecten van humus voor de darmflora en het lichaam (link volgt nog!)

De positieve effecten van humus voor (huis)dieren

Gezondheidsklachten bij uw (huis)dier

Heeft uw (huis)dier, denk aan honden en katten maar ook paarden, gezondheidsklachten? De oorzaak ligt vaak in de darmen. Gezonde darmen bevorderen de vitaliteit en weerstand bij uw (huisdier. Uit onderzoeken van Bioag Europe en uit de wetenschappelijk literatuur worden een aantal positieve effecten op de darmgezondheid van (huis)dieren toegeschreven aan humussubstanties.

Lees hier meer over hoe humus kan worden ingezet bij (huis)dieren (link volgt nog!)

Glyfosaat en het neutraliserende effect van humus

Humuszuren hebben een neutraliserend effect op gifstoffen geproduceerd door bacteriën (82%). Ook absorberen ze zware metalen, nitraat, fluoriden, organische fosfaten (parathionmethyl, glyfosaat, organische chlorine insecticiden, carbarl en Humus glysofaat warfarin). De universiteit van Leipzig heeft op verschillende concentraties glyfosaat het neutraliserende effect van humuszuren getest. Daaruit blijkt dat verschillende humuszuren in staat zijn om glyfosaat te neutraliseren, echter niet alle humus. Dit effect is ook onderzocht in melkvee en ook daar bleek humuszuur in staat om glyfosaat te neutraliseren. Het effect van glyfosaat op de bacteriën in het maagdarmstelsel werd geneutraliseerd. Ons product PrimeHumic is getest door de universiteit van Leipzig en bleek heel goed in staat te zijn om het effect te neutraliseren (zie figuur 3).

Lees hier meer over Glyfosaat en het neutraliserende effect van humus (link volgt nog!)

Verminderen geur van ontlasting

- tekst volgt nog -

De positieve effecten van humus voor grassen, planten en gewassen


Humus de basis voor uw (moes)tuin grond: Uw grond weer humusrijk

Grond vormt de basis van uw (moes)tuin. Van oudsher gebruikte tuiniers voor (moes)tuinen de beste, rijkste en vruchtbaarste grond die er beschikbaar was. Deze luxe hebben hedendaagse tuiniers helaas niet meer. Tegenwoordig mag men al blij zijn dat zij iéts van grond tot hun beschikking hebben. Juist in humusrijk grond kunnen grassen, planten en gewassen een gezond wortelstelsel ontwikkelen. Humus kunt u eenvoudig toevoegen om uw (moes)tuin grond te verbeteren.

Lees hier meer over humus, de basis voor uw (moes)tuin grond

Humusrijke grond de basis voor plantenvoeding

Elke vorm van plantenvoeding staat of valt bij humus. Puur zand of zuivere klei bevat geen humus en dus ook nauwelijks voedingsstoffen. Humus zorgt niet alleen voor een betere structuur en betere bewerkbaarheid van uw
(moes)tuingrond, maar houdt ook de meeste voedingsstoffen in de grond. Bovendien zorgt de lichte, luchtige humus ook voor lucht in de grond. Humus kunt u eenvoudig toevoegen als plantenvoeding.

Lees hier meer over humusrijke grond, de basis voor plantenvoeding

Humus voorkomt uitdroging

Grond die voldoende humus bevat bezit het vermogen om vocht vast te houden zodat uw grond van uw (moes)tuin in droge tijden niet meteen uitdroogt. Bij veel regen kan het water zo eenvoudig wegzakken zodat de grond niet verzuurt. Ook zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen in de grond blijven zitten zodat deze niet met het regenwater wegspoelen.

Lees hier meer hoe humus uitdroging voorkomt (link volgt nog!)


Humus producten inzetten tegen onkruid in plaats van bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op sport- en recreatieterreinen buiten de landbouwsector moet sterk verminderen. De golfsport, met duurzaamheid hoog in het vaandel, kan hierin een voortrekkersrol spelen. Daarom heeft zij met de ondertekening van de Green Deal (Green Deal sportvelden 2020) ingezet op alternatieve bestrijdingsmiddelen bij terreinonderhoud. Bovendien neemt zij hierin het voortouw om tot het beste resultaat te komen: duurzaam sportplezier. Humus kan worden ingezet tegen onkruid in plaats van bestrijdingsmiddelen.

Lees hier meer hoe humus inzetten tegen onkruid (link volgt nog!)

Humus kopen

Wilt u hoogwaardige humus producten kopen? Als wij praten over een humus product wil dit zeggen dat het product zowel fulvinezuur als humuszuur bevat.In onze webshop hebben wij verschillende humus producten voor zowel de mens, dier en plant in ons assortiment. Deze producten beschikken over zowel fulvinezuur als humuszuur.

 Fauna Mana poeder humus  

Fauna Mana met humus is een krachtig antioxidant voor de mens die onder andere de weerstand versterkt. Fauna Mana is zowel in poedervorm (100g en 200g) als in capsules (120 caps) verkrijgbaar

Fauna Mana capsules humus 
 HumaSoak poeder humus


HumaSoak, badpoeder met humus. Reinigt de huid, verwijdert afvalstoffen. Een heerlijk moment voor uzelf in een privé-verwenoord. Het humuspoeder lost heel eenvoudig op in water en is sterk geconcentreerd w

aardoor u per bad maar een heel klein beetje nodig heeft.

 
 Ful Humix poeder humus  

Bioag Ful-Humix is één van onze humusconcentraten voor planten. Deze bodemverbeteraar met humus bevordert onder andere bloem- en vruchtgroei en verbetert de wortelgroei. Dit humus product voor planten is dezelfde als van onze Amerikaanse partner Bioag. Verkrijgbaar in 100g en 300g.

 
 TM 7 poeder humus  

Bioag TM-7 is naast Ful-Humix en Cytoplus één van onze humusconcentraten voor planten. Deze bodemverbeteraar met humus bevordert onder andere bloem- en vruchtgroei en verbetert de wortelgroei. Dit humus product voor planten is dezelfde als van onze Amerikaanse partner Bioag. Verkrijgbaar in 100g en 300g.

 
 Cytoplus poeder humus  

Bioag Cytoplus, humus concentraat (humuszuur en fulvinezuur) met zeewier en micronutriënten. Dit humus product voor planten is dezelfde als van onze Amerikaanse partner Bioag. De kracht van Bioag TM-7 plus zeewier voor een positieve effecten op de kwaliteit en groei van grassen, planten en gewassen.

 
 PrimeHumic poeder humus  

PrimeHumic is onze geconcentreerde humus voor (huis) dieren en kleinvee. PrimeHumic ontgift en bevordert de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Uw (klein)vee weer gezond en vitaal! PrimeHumic is verkrijgbaar in 100g en 300g zakjes.

 
     
   Bent u nog niet zeker van onze producten? Of heeft u interesse in groot verpakkingen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren bij het kopen van uw humus producten.